ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΕΝΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πώς να φροντίσετε τα κοσμήματά σας

Πώς να φροντίσετε τα κοσμήματά σας

Τα κοσμήματα της FaCad’oro έχουν σχεδιαστεί για να διαρκούν για πολλά χρόνια, αλλά όλα τα κοσμήματα θα φθαρούν, θα μαυρίσουν και θα φαίνονται θαμπά εάν δεν ληφθεί η κατάλληλη φροντίδα. Προστατεύετε πάντα τα κοσμήματά σας από χτυπήματα, γρατσουνιές, χημικές ουσίες, ηλιακό φως και ζέστη/κρύο για να ελαχιστοποιήσετε αυτές τις επιπτώσεις.

Παρακάτω θα βρείτε έναν πλήρη οδηγό ώστε να διατηρείτε πάντα τα αγαπημένα σας κοσμήματα όμορφα και λαμπερά!

 1. Χρήση
 • Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε κρέμες, καλλυντικά και οποιαδήποτε απολυμαντικά, καθαριστικά και γενικότερα χημικές ουσίες, ακόμη και σαμπουάν ή σαπούνια, φορώντας τα κοσμήματά σας. Η επαφή τους με χημικές ουσίες θα τα βλάψει ανεπανόρθωτα και θα αποχρωματίσει τα μέταλλα, ενώ θα θαμπώσει και τους πολύτιμους λίθους.
 • Μην φοράτε κοσμήματα κάνοντας εργασίες ή ασκήσεις που θα σας προκαλέσουν ιδρώτα, ο οποίος επιδρά στα μέταλλα και στις πέτρες σχεδόν όπως και τα χημικά που προαναφέραμε.
 • Εχθρός των κοσμημάτων σας είναι επίσης τόσο το θαλασσινό νερό όσο και το χλώριο που υπάρχει σε πισίνες και spa.
 • Η έντονη και διαρκής έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία αλλά και σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας, θα επιφέρουν επίσης θάμπωμα και αποχρωματισμό. Ειδικά δε οι πολύτιμοι λίθοι θα χάσουν την φυσική υγρασία στην οποία οφείλουν σε μεγάλο βαθμό την λάμψη τους και θα αλλάξουν χρωματισμό, θα δημιουργηθούν μικρές ρωγμές, ενώ τα μαργαριτάρια εάν χάσουν την υγρασία τους μπορούν ως και να θρυμματιστούν.
 • Εξυπακούεται ότι προσέχουμε τις γρατζουνιές και τις πτώσεις οι οποίες μπορεί να επιφέρουν την αποκόλληση των πετρών που μπορεί να έχουν.
 • Επίσης η συνεχής τριβή του μετάλλου ή των πετρών με σκληρά υφάσματα ή υλικά, αλλά ακόμη και η συνεχής τριβή του με το δέρμα μας, θα επιφέρει το θάμπωμα ή τον αποχρωματισμό τους.
 1. Καθαρισμός
 • Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ καθαριστικά οικιακής χρήσης, ούτε αντισηπτικά μαντηλάκια και οινόπνευμα.
 • Κάθε φορά που βγάζουμε τα κοσμήματά μας τα σκουπίζουμε πάντα καλά με ένα στεγνό μαλακό πανί
 • Ανάλογα με την χρήση, τα κοσμήματα ενδέχεται να χρειάζονται κάποιον συστηματικότερο καθαρισμό. Τα αφήνετε να μουλιάσουν για λίγα λεπτά σε μέτρια ζεστό νερό που έχετε βάλει λίγο ήπιο απορρυπαντικό όπως το υγρό πιάτων. Στην συνέχεια τα βουρτσίζετε απαλά με κάποια πολύ μαλακή οδοντόβουρτσα. Εφ’ όσον στεγνώσουν μπορείτε να τα τρίψετε απαλά με χαρτί ώστε να αφαιρέσετε τυχόν σημάδια απ’ το νερό. Οι εργασίες αυτές καλό είναι να μην γίνονται σε νεροχύτες, νιπτήρες ή οπουδήποτε το κόσμημά σας κινδυνεύει από πτώση πάνω σε σκληρή επιφάνεια.
 • Εάν κάποιο κόσμημα έχει καιρό να καθαριστεί και παρατηρήσετε κάποια έντονα σημάδια, στίγματα ή ίχνη βρωμιάς ειδικά στα σημεία όπου ενώνονται οι πέτρες με το μέταλλο, είναι προτιμότερο να το στείλετε για καθαρισμό σε κάποιον ειδικό.
 1. Φύλαξη – Μακροχρόνια συντήρηση
 • Δεν τοποθετούμε όλα τα κοσμήματα μαζί σε κουτιά ή μπιζουτιέρες για να αποφύγουμε τις γρατζουνιές από την μεταξύ τους τριβή.
 • Φροντίζουμε ο χώρος φύλαξης να είναι σκοτεινός και κλειστός ώστε να μην εκτίθενται σε έντονο φως και σκόνη.
 • Ιδανικό είναι να τοποθετούνται στις συσκευασίες με τις οποίες τα προμηθευτήκατε, όπως είναι οι ειδικές συσκευασίες της FaCad’oro, ή σε κοσμηματοθήκες που μπορείτε να προμηθευτείτε σε εξειδικευμένα καταστήματα.
 • Τα χρηματοκιβώτια ή οι θυρίδες των τραπεζών δεν ενδείκνυνται για μακροχρόνια φύλαξη στην περίπτωση των πολύτιμων λίθων, λόγω της πολύ χαμηλής υγρασίας, που προαναφέραμε τις αρνητικές της επιπτώσεις.
 • Τα ασημένια κοσμήματα μπορούν να φυλάσσονται μέσα σε υφασμάτινες θήκες όπως για παράδειγμα τα πουγκιά.
 • Τα λευκόχρυσα κοσμήματα και κυρίως τα δαχτυλίδια που υπόκεινται σε μεγαλύτερη τριβή πρέπει να επιπλατινώνονται ανά 2-3 έτη περίπου, εάν θέλουμε να διατηρήσουν την λάμψη τους. Όλα τα χρυσά ή λευκόχρυσα κοσμήματα, δαχτυλίδια κυρίως, καλό είναι να τα πηγαίνετε σε κάποιον ειδικό κάθε κάποια χρόνια για γυάλισμα.
 • Τα κοσμήματα με πέτρες που χρησιμοποιείτε συχνά, ειδικά βραχιόλια και κολιέ με πολύτιμους λίθους και κυρίως με μαργαριτάρια, συνίσταται να τα πηγαίνετε σε ειδικούς για ανανέωση του δεσίματος.

Μην αμελείτε να συμβουλεύεστε τους ειδικούς εάν δείτε φθορές ή επιβάλλεται η συντήρηση ενός πολύτιμου κοσμήματος, μετά από μακροχρόνια χρήση ή «ατύχημα».

Υπάρχουν ειδικά πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια με έμπειρους τεχνίτες, όπως το τμήμα Service της FaCadoro, που μπορούν να συντηρήσουν ή να επιδιορθώσουν ή να προσαρμόσουν στις εκάστοτε ανάγκες σας το οποιοδήποτε κόσμημά σας.

Ένα κόσμημα διατηρεί την αξία και τη λάμψη του όσο το φροντίζετε και το προσέχετε. Γιατί μην ξεχνάτε ότι εκτός από την υλική του αξία, συνήθως έχει και μια άλλη πολυτιμότερη και ανεκτίμητη για εσάς: τη συναισθηματική.

Πώς να φροντίσετε τα κοσμήματά σας

Start typing and press Enter to search

Καλάθι Αγορών