ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΕΝΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
2023: Η σημασία του αριθμού 23
2023: Η σημασία του αριθμού 23
Posted in Νέα

2023: Η σημασία του αριθμού 23

Άλλη μια δύσκολη χρονιά, όπως είθισται πλέον τα τελευταία χρόνια, μας αποχαιρετά σε λίγες μέρες. Εδώ όμως, όπως πάντα, δεν θα κάνουμε αναδρομή αλλά θ’ ασχοληθούμε με το νέο χρόνο που έρχεται και με την σημασία του αριθμού 23 που περιέχει, μήπως κι εντοπίσουμε κάποια αισιόδοξα μηνύματα!

Το 2023 δεν έχει ίσως την αίγλη και την σημειολογία άλλων ετών όπως το 2022 ή το 2000, αλλά ας διερευνήσουμε μαζί κατ’ αρχήν την σημασία του αριθμού 23 (λατ. ΧΧΙΙ, αρχ.ελλ. κγ’), που αποτελεί και την έμπνευση της φετινής μας συλλογής Γούρια FaCad’oro 2023.

Εικονα 0 2023: Η σημασία του αριθμού 23

Αριθμολογία: Το 23 είναι ένας πρώτος αριθμός, αφού οι μόνοι φυσικοί του διαιρέτες είναι το 1 και ο εαυτός του. Τα υπόλοιπα “αριθμολογικά” θα τα δούμε παρακάτω…

Χημεία: Ο ατομικός αριθμός 23 αντιστοιχεί στο Βανάδιο (ονομάστηκε έτσι από τη θεά της σκανδιναβικής μυθολογίας Βανάντις), που ανήκει στα μέταλλα και ανακαλύφθηκε το 1801 στο Μεξικό, ενώ χρησιμοποιείται κυρίως στην βιομηχανία σε διάφορες προσμίξεις με χάλυβα, καθώς παρουσιάζει μεγάλη αντοχή στη διάβρωση (συμβολικό για την χρονιά που έρχεται;;;).

Αστρονομία: Το  Messier 23 είναι ένα ανοικτό σμήνος αστεριών σε απόσταση 2.150 ετών φωτός, στον αστερισμό του Τοξότη. Θα είναι η χρονιά τους;

Εικονα 1 2023: Η σημασία του αριθμού 23

Αστρολογία, Μαγεία:

Αστρολογικά τουλάχιστον, δεν βρήκαμε να υπάρχει κάτι ιδιαίτερο στον αριθμό 23, πέραν του ότι συμβολίζει το θάρρος αλλά και την θεραπεία, την εντιμότητα αλλά και την καινοτομία. Οπότε προσδίδει κι αυτά τα χαρακτηριστικά ως γενέθλιος αριθμός. Ως εδώ καλά.

Θεωρείται όμως κι ένας από τους “μαγικούς” αριθμούς, με θετική όμως έννοια, αφού φέρει τύχη κι επιτυχία μέσα από αλλαγές. Μάλλον αυτά είχε κατά νου κι ο Michael Jordan που δεν τον άλλαξε ποτέ από την αγωνιστική του φανέλα.

Και κάπου εδώ αρχίζουν τα δύσκολα! Συνωμοσιολογία: 11/09/2001 (όλοι θυμόμαστε τι έγινε…), 11+9+2+0+0+1=23, ο Τιτανικός βυθίστηκε 15/04/1912, 1+5+0+4+1+9+1+2=23, κλπ, κλπ!  Για να μην πούμε για τις συχνές αναφορές του Άγγλου αποκρυφιστή Aleister Crowley (αναφέρει το 23 ως “Ζωή”, μιας κι έχουμε 23 ζεύγη χρωματοσωμάτων!), τις αναφορές της μυθολογίας Κθούλου και πάει λέγοντας. Εκεί όμως που απογειώθηκε η μυθολογία του 23 ήταν η εμμονή του γνωστού συγγραφέα της γενιάς των beatniks, William Burroughs, η οποία επηρέασε τον επίσης συγγραφέα Robert Anton Wilson να δημιουργήσει το “Αίνιγμα του αριθμού 23” μέσα από την τριλογία του The Illuminatus. Κι όλ’ αυτά ενέπνευσαν τον σκηνοθέτη Joel Schumacher στην (23η!) ταινία του The number 23 (2007), όπου βλέπουμε τον Jim Carrey σχεδόν να τρελαίνεται με τις συμπτώσεις γύρω από το 23! Συμπτώσεις ή “συγχρονικότητα” όπως την περιέγραψε πρώτος ο Carl Jung ως “εμφάνιση γεγονότων που προσωρινά μοιάζουν συμπτωματικά αλλά ουσιαστικά έχουν αιτία”.

Το 23 ήταν επίσης ο αριθμός της αρχαίας Ελληνίδας θεάς του χάους Έριδας, που ενέπνευσε στην δημιουργία μιας ολόκληρης θρησκείας που περιγράφεται στο Principia Discordia (1963) του Arthur Koestler.

Εικονα 2 2023: Η σημασία του αριθμού 23

Και τέλος, αν βρεθείτε στην Madison Square της Ν.Υόρκης  και περάσετε μπροστά από το περίφημο τριγωνικό Flatiron Bulding (γωνία 23ης οδού και (2+3=)5ης λεωφόρου!) και σας παρασύρει κάποιος αεροστρόβιλος που δημιουργείται εκεί λόγω του σχήματος του κτιρίου, ίσως ακούσετε κάποιον Αμερικανό να σας φωνάξει “23 Skidoo”, που στην δική του αργκό σημαίνει “να την κάνεις από εκεί”! Αλλά μακάρι να βρισκόμασταν εκεί τα Χριστούγεννα κι ας μας φώναζαν ότι ήθελαν!

Για τους περισσότερους άντρες όμως αυτή την εποχή το μόνο 23 που τους ενδιαφέρει είναι ο αριθμός όσων βρίσκονται μέσα στον αγωνιστικό χώρο (22 παίχτες συν ο διαιτητής) των γηπέδων του Κατάρ!

Ιστορία:

Σε αντίθεση με τις σημαντικές για εμάς τους Έλληνες προηγούμενες επετειακές χρονιές, το 2023 δεν υπάρχει κάποια σημαντική ιστορική επέτειος. Τόσο το 1923 όσο και το 1823 θα χαρακτηρίζονταν ως “μεταβατικές” χρονιές. Σημαντικό ίσως να αναφερθεί είναι το επίσημο τέλος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και η ίδρυση της Τουρκικής δημοκρατίας το 1923. Ας το κρατήσουμε αυτό για την χρονιά που έρχεται και είναι χρονιά εκλογών για την γείτονα (και για εμάς βεβαίως…), ελπίζοντας να μην είναι το 2023 χρονιά σημαντικών ιστορικών γεγονότων, που συνήθως δεν είναι ευχάριστα…

Ευχόμαστε ολόψυχα το 2023 να είναι μια χρονιά καλύτερη από τις προηγούμενες, μια χρονιά χωρίς αρρώστιες και πολέμους για όλο τον κόσμο.

Ευτυχισμένο το 2023!

Εικονα 3 2023: Η σημασία του αριθμού 23

There are no reviews yet.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Start typing and press Enter to search

Καλάθι Αγορών