Το 2018 είναι πλέον προ των πυλών, γι’ αυτό θα επιχειρήσουμε μια σύντομη παρουσίαση της σημασίας του αριθμού 18 που αποτελεί και την έμπνευση για τα Γούρια FaCad’oro 2018.
Αριθμολογία: Το 18 είναι ένας φυσικός και άρτιος αριθμός (διαιρείται με το 2). Το ιδαίτερο ενδιαφέρον που παρουσιάζει έγκειται στο γεγονός ότι το άρθροισμα των φυσικών διαιρετών του πλην του ευατού του (1,2,3,6 και 9) είναι μεγαλύτερο του 18, γι’ αυτό και χαρακτηρίζεται ως άφθονος αριθμός, κάτι που ελπίζουμε να επαληθεύσει στην χρονιά που έρχεται! Στο ρωμαϊκό σύστημα αρίθμησης συμβολίζεται ως XVIII, ενώ στο ελληνικό ως ιη’.

Χημεία: Ο ατομικός αριθμός 18 αντιστοιχεί στο ευγενές αέριο Αργό (Ar) που υπάρχει στην ατμόσφαιρά μας, το οποίο χρησιμοποιείται ευρύτατα στους λαμπτήρες φωτισμού. Αφθονία και φως λοιπόν, για να δούμε!

Αστρολογία, Μαγία, Ταρώ: Εδώ τα πράγματα δυσκολεύουν λίγο! Κατ’ αρχήν δεν είναι από τους δημοφιλείς αριθμούς, με την έννοια ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για το 18, όσο για το 8 ή το 9 που εμπεριέχεται 2 φορές στο 18. Εμείς θα επιμείνουμε όμως σε ότι στοιχεία υπάρχουν για το 18. Θεωρείται λοιπόν ένας δύσκολος και μυστικός αλλά και μαγικός αριθμός σύμφωνα με τους Πυθαγόρειους. Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι πρόκειται για αριθμό που συμβολίζει τον υλισμό, άλλωτε με την θετική και άλλωτε με την αρνητική του πλευρά. Συμβολίζει τον άνθρωπο που χρησιμοποιεί την υλική εξουσία για να εξυπηρετήσει τους άλλους αλλά και την δύναμη της ανακούφισης του πόνου. Κατά άλλους όμως, όπως βλέπουμε και στα Ταρώ, η νύχτα και το σκοτάδι συμβολίζουν την αβεβαιότητα, το φόβο, τον κίνδυνο και την αίσθηση ότι έχουμε χάσει το δρόμο μας, ενώ σχετίζεται με διαμάχες οικογενειακές, με τον πόλεμο, τις κοινωνικές αναταραχές, τις επαναστάσεις. Ελπίζουμε το 2018 να επιβεβαιώσει την πρώτη άποψη!
Ιστορία: Ας δούμε κατ’ αρχήν τι συνέβει 100 χρόνια πριν, δηλαδή το 1918. Το σημαντικότερο γεγονός είναι σίγουρα η λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου που επισκιάζει οτιδήποτε άλλο, ενώ για εμάς τους Έλληνες, η νίκη επί των Βουλγάρων στην μάχη του Σκρα καταγράφεται ως μια από τις σημαντικότερες στην σύγχρονη ιστορία μας.

Οι συνυπογράφοντες της Συνθήκης Ανακωχής της Κομπιέν το 1918, έξω από το βαγόνι-στρατηγείο του Στρατάρχη Φος.
Το 1818 αντίθετα δεν υπάρχουν τόσο σημαντικά γεγονότα. Ίσως η καθιέρωση της σημαίας των ΗΠΑ με την σημερινή της μορφή που όλοι στον πλανήτη γνωρίζουν να μπορεί να συμπεριληφθεί σε ένα από αυτά, μαζί και με την γέννηση του Κάρολου Μαρξ. Σπουδαία ιστορικά γεγονότα δεν υπάρχουν όμως ούτε κατά τους προηγούμενους αιώνες, 1718, κλπ.
Ας ευχηθούμε λοιπόν το 2018 να έχει λίγα κι ευχάριστα ιστορικά γεγονότα και να επαληθευθεί η αριθμολογία της αφθονίας, έστω και υλικής, μιας και από την έλλειψή της υποφέρουν πολλοί συμπολίτες μας τα τελευταία χρόνια. Ε, κι ένα Γούρι FaCad’oro σίγουρα βοηθάει!